» 19 september 2017

Schagen24 – Het is mooi geweest

Redactie | 16-07-2017


SCHAGEN – Bijna 2 jaar geleden, op 30 augustus 2015, kwam Schagen24 in de lucht. In het Schager Weekblad stond toen, twee weken voor de start, een korte aankondiging dat dit zou gebeuren en het grappige was dat de kijkcijfers van een nog lege site op Google Analytics plotseling de lucht in schoten.

Schagen24 begon op nul en eindigt nu met maandelijks rond de 11.000 lezers en meer dan 1.500 volgers van de facebookpagina, die wekelijks zo’n 10.000 keer wordt bekeken. In die twee jaar verschenen er zo’n 5.000 berichten van mijn hand. Niet slecht, voor een mannetje dat alle content in zijn eentje verzorgt.

Eindigen? Ja, ik vind het mooi geweest. Het is het leukste wat ik ooit gedaan heb. Dat leukste is dan dat ik met iedereen in de gemeente Schagen kon praten en communiceren. Van de burgemeester en wethouders tot de mensen die je dagelijks op straat het groen ziet verzorgen, van ondernemers tot werknemers tot mensen zonder baan. Van leerlingen op de lagere school tot senioren van 100 jaar oud. Van professionals tot die geweldige vrijwilligers zonder wie alles in het mooie Schagen zeker in de soep zou lopen. Van Eenigenburgers tot Oudesluizers, van Pettemers tot Waarlanders. Het heeft me er maar weer eens van overtuigd dat waar je ook komt, er altijd geweldige mensen zijn die iets te vertellen hebben.

Het was hard werken. Twee jaar achter elkaar, zonder ‘vakantie’. Proberen om het belangrijke en onbelangrijke nieuws te zoeken in alle hoeken en gaten, om er vervolgens een leuk stukje over te schrijven. In duidelijke taal, zonder vooringenomenheid. Het mooiste compliment dat ik kreeg was eens ‘Hee, nu begrijp ik eindelijk waar dat over gaat!’. Ik probeerde daarbij altijd positief te zijn, azijnzeikers zijn er ten slotte al genoeg.

Op facebook begeleidde ik de teksten wel altijd met een klein, vaak ironisch zinnetje. Bij de meeste lezers bracht dat een glimlach, bij sommigen een grimlach, maar vrijwel nooit kreeg ik vanuit de lezersgroep chagrijnig commentaar of een boos weerwoord. Terwijl de ‘sociale media’ toch niet bekend staan om zachtzinnige en subtiele reacties.

Waarom dan stoppen? Zoals ik al zei, het was hard werken en voor weinig geld. Het heeft gelukkig niet veel gekost, maar financieel hield het niet over. Nu is dat ook niet het belangrijkste in het leven maar het weegt wel mee. Belangrijker is dat ik door een aantal gebeurtenissen om me heen recentelijk weer eens werd gewezen op de relativiteit van ons bestaan. Heel dichtbij ontviel mij mijn moeder, iets verder weg stierf iemand na een ultrakort ziekbed en in Amsterdam viel plotseling Appie Nouri om.

Ik was een paar weken geleden met Noorderkwartier mee naar Sail Den Helder. Daar stond ik gezellig te kletsen met iemand over wat de toekomst zou brengen en wat ik allemaal nog van plan was. Mijn gesprekspartner sprak de wijze woorden ‘Daar moet je niet mee wachten, volg altijd je hart, het kan zomaar over zijn.’ Daarbij gaf hij het voorbeeld van iemand die drie weken na zijn pensioen ging hemelen.

Doen wat je leuk vindt, met die gedachte ben ik ooit Schagen24 begonnen, en met die gedachte houd ik er ook mee op. Ik hoop dat iedereen de afgelopen 2 jaar heeft genoten en ik dank iedereen voor het opbouwende commentaar en de niet aflatende aandacht. Ik dank natuurlijk speciaal de mensen, bekenden en vrienden, maar ook mensen die ik helemaal niet persoonlijk ken, die mij een hart onder de riem hebben gestoken na het overlijden van mijn moeder. Ik maakte dat in een impuls bekend op de website van Schagen24, het was voor mij een manier om verdriet te verwerken, en jullie reacties waren overweldigend en hartverwarmend.

Ik heb er van genoten en hoop van jullie hetzelfde. Nu eerst vakantie en dan ga ik weer iets anders doen wat ik leuk vind, waarbij ik wat meer tijd overhoud voor vrienden en familie. Mochten er mensen zijn die behoefte hebben aan een leuke en goedgeschreven tekst, jullie weten me vast wel te vinden. Mijn pen zal niet tot stilstand komen. Voor nu, een recht hartelijke groet en het ga jullie allen goed. Of, zoals Lucky Luke zou zeggen: 'So long and....'

PS. Voor mijn gewaardeerde klanten die schrikken van deze donderslag bij heldere hemel; voor zover ik nog geen contact met jullie heb opgenomen, zal ik dat na half augustus zeker doen.


« Terug