» 19 september 2017

Gratis cursus valpreventie

Redactie | 12-07-2017


SCHAGEN - Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid. Gezien de vergrijzing van de bevolking zal de omvang van dit probleem alleen maar toenemen. 1 op de 3 mensen boven de 65 valt minstens eenmaal per jaar en het aantal valincidenten stijgt naarmate men ouder wordt. Valincidenten kunnen gevolgen hebben op fysiek, psychisch, sociaal en economisch vlak.

De gemeente ziet de mogelijke omvang van dit probleem en wil dit voor zijn. Daarom worden, als pilot in 2017, in de gemeente Schagen cursussen valpreventie georganiseerd om valincidenten te verminderen. De fysiotherapeuten van Revalidatie & Behandelcentrum Samen hebben de handen ineen geslagen om samen met de gemeente Schagen deze cursussen te verzorgen. In deze pilot faciliteert de gemeente Schagen 4 groepen van 10 deelnemers om, kostenloos, deel te nemen aan het valpreventieprogramma van Revalidatie & Behandelcentrum Samen.

Wat?


De cursus bestaat uit 9 activiteiten:
  • individuele intake door een fysiotherapeut
  • 6 bijeenkomsten valpreventie onder begeleiding van fysio- en oefentherapeut
  • huisbezoek door een ergotherapeut
  • individuele eindevaluatie door een fysiotherapeut Per cursus is er plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Tijdens iedere training wordt, naast een klein theoretisch gedeelte over onder andere valrisico’s, met name veel geoefend om mobiliteit, balans, loopvaardigheid en kracht te verbeteren. Na afloop van deze cursus is het de bedoeling dat de deelnemers deze oefeningen thuis blijven doen. En eventueel een vervolg geven aan de trainingen door zich op te geven voor een sport- of beweegactiviteit.

Voor wie?


Deelnemers zijn 65 of ouder en zijn afgelopen jaar 1 keer of meer gevallen of hebben valangst. Om deel te nemen, moet u 10 tot 15 minuten te kunnen lopen met of zonder loophulpmiddel (rollator of stok).

Waar en wanneer?


De cursussen Valpreventie worden aangeboden op verschillende plaatsen in de gemeente Schagen en zullen starten rond september van dit jaar. Wilt u meer informatie over wanneer en waar deze cursussen valpreventie plaatsvinden? Stuur dan een e-mail naar behandelcentrum@woonzorggroepsamen.nl

Kosten


Zorgverzekeraars vergoeden vaak ook een groot deel van de kosten van het valpreventieprogramma. De fysiotherapeutische intake vooraf en de individuele intake achteraf worden in veel gevallen vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. Het huisbezoek ergotherapie kan worden gedekt uit de basisverzekering. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding. De fysiotherapeuten van Revalidatie & Behandelcentrum Samen helpen u hier graag bij.

De kosten, die niet door de zorgverzekering worden gedekt, worden in deze pilot vergoed door de gemeente Schagen. Wethouder Blonk zegt hierover: ‘We maken de cursus valpreventie gratis, omdat voorkómen van een val voor veel mensen een enorm verschil maakt in de kwaliteit van leven. Als je lelijk terecht komt kun je jarenlang klachten houden. Dat gunnen we niemand. Daarom investeren we als gemeente graag in deze cursus.’

Voor de deelnemers leveren een goede gezondheid en mobiliteit een enorm positief effect op hun kwaliteit van leven, voor de samenleving scheelt het een groot bedrag aan zorgkosten. Deze cursus is alleen gratis voor senioren woonachtig in de gemeente Schagen.

Informatie en aanmelden valpreventie cursus:
U kunt iedere werkdag van 08.30 tot 12.30 uur bellen of mailen met vragen of opmerkingen naar:
(0224) 21 11 49 of behandelcentrum@woonzorggroepsamen.nl  

Lees meer over valpreventie op de website 'Zorg voor Beter'


« Terug